Služba interne medicine PDF Štampa El. pošta
utorak, 24 februar 2009 17:34

Istorijat: Zgrada sadašnjeg internog odeljenja sazidana je 1924. godine pod pokroviteljstvom njegovog veličanstva Aleksandra Karađorđevića ujedinitelja. Zgrada je bila višenamenska. U samoj zgradi radilo je hirurško odeljenje sa operacionom salom, na spratu je bilo porodilište a u prizemlju vešeraj .Pocijente su u početku lečili doktori koji su dolazili iz Niša. Prvi lekar internista bio je dr Petar Lukić koji je radio od 1957. do 1962. godine. Dr Dušan Drobnjak,dr Predrag Đinđić,dr Miroslava Marinković i dr Slobodan Milosavljević su tim koji se godinama nosio sa problemima internog odeljenja. Prva sestra na odeljenju bila je Dragomirka Ćirković.

 

U okviru Službe interne medicine danas funkcionišu:

- odsek kardiologije sa koronarnom jedinicom

- kabinet endokrinologije

- kabinet gastroenterologije

- odsek internističke intenzivne nege


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odeljenje raspolaže sa 32 bolesničke postelje i zbrine za godinu dana oko 1200 bolesnika. Prosečna dužina lečenja je 8 dana. Pri internom odeljenju rade ambulanta smeštena u Domu zdravlja i specijalističko konsultativna ambulanta pri odeljenju.

 


KORONARNA JEDINICA

 

 

Koronarnu jedinicu u Prokuplju je osnovao kardiolog dr Slobodan Milosavljević 1982. godine u sklopu internog odeljenja.Tada su dobijeni prvi monitori,prvi SERVOCARD za defibrilaciju kao i centralni monitori koji su u to vreme bili među boljima u Srbiji, kasnije su počeli da se rade prvi EHO srca i ERGO TEST.
Kao kardiološki odsek,od internog odeljenja odvaja se 8. januara 1990.god.
U početku koronarna jedinica je radila sa 8 tehničara i 2 doktora,kardiologom dr S.Milosacljevićem i intenistom dr Z.Đukićem.
Vremenom,koronarna jedinica se širila i razvijala.
Danas, kardiologija poseduje 17 postelja od kojih 6 postelja intenzivne i 11 poluintenzivne nege, najsavremenije monitore za praćenje pacijenata,24 časa HOLTER EKG –a, TREAD MILL traku za ergo test i 2 ultrazvučna aparata od kojih je jedan od najsavremenijih sa COLOR doplerom.
Otvaranjem koronarne jedinice znatno se smanjila smrtnost pacijenata od Infarcta myocarda.
U 2007. godini koronarna jedinica u prokuplju je imala najmanju smrtnost u celoj Srbiji.
.
 
Baner
Baner
Baner

RFZO - dokumenta

Baner

Uvođenje bolničkog informacionog sistema finansirala je Evropska unija kroz projekat EU-IHIS

Ko je online

Imamo 31 gostiju na mreži

Brojač poseta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas941
mod_vvisit_counterJuče825
mod_vvisit_counterOve nedelje941
mod_vvisit_counterOvog meseca27512
Baner
Baner