Odsek za kožne bolesti PDF Štampa El. pošta
subota, 28 februar 2009 16:48

Odsek za kožne bolesti, kao služba Opšte bolnice u Prokuplju,  pruža svoje usluge pacijentima u renoviranom i adaptiranom prostoru u krugu bolnice.

U pogledu prostora i opreme odsek raspolaže sa dve odvojene ordinacije i salom za terapije i intervencije.


 

Pored specijalističkih pregleda u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni, primenjuju se:

-krioterapija tečnim azotom

-biostimulativna laser terapija

-svetlosna terapija bioptron lampom

-elektrohirurške procedure elektrokauterom

-intervencije obrade i nege rana kod proširenih vena, kao i površinskih opekotina na koži.

 

Tri lekara specijaliste dermatovenerologije i pet medicinskih sestara organizovano rade u 2 smene: od 7 do 14 i 14 do 21h, radi se i subotom.

 

 

 

 

 

U odseku za kožne bolesti uvedena je nova metoda – DERMOSKOPIJA. Ministarstvo zdravlja je odobrilo spr ovođenje ove metode, koja je od izuzetnog značaja u ranom otkrivanju malignih melanoma i drugih kožnih tumora.

Za potrebe preventivnih pregleda, kao i svih “sumnjivih” promena na koži, iz sopstvenih sredstava bolnice kupljena je oprema najnovije generacije u vrednosti od oko 1,2 miliona dinara.

 

ZBOG ČEGA SU POTREBNI PREVENTIVNI PREGLEDI?


Dermoskopija je neinvazivna dijagnostička metoda za identifikaciju brojnih kožnih promena. Zahvaljujući uvećanoj slici kože, ona omogućava uočavanje detalja koji nisu vidljivi golim okom a koji su ključni za razlikovanje pigmentnih i nepigmentnih promena, praćenja mladeža i rano dijagnostikovanje melanoma.

Faktori rizika u nastanku zloćudnih tumora kože:

- spoljašnji-povećana izlozenost UV zracima tokom dužeg perioda

- unutrašnji-nasleđe i tip kože

 


 

Ukoliko pacijent prilikom samokontrole svoje kože uoči pojavu novih pigmentnih promena ili promene u već postojećem mladežu, nužan je pregled dermatologa.

Sedam kliničkih znakova koji ukazuju na promenu u postojećem mladežu su:

- promena veličine- rast

- promena oblika

- promena boje

- inflamacija

- pojava kruste i krvarenje

- promena u senzibilitetu

- prečnik veci od 7 mm

Ukoliko pacijent ima veliki broj mladeža, nemoguće je uzeti biopsiju svake lezije. Dermatoskopijom se može brzo i neinvazivno pratiti svaka sumnjiva promena, a fotografija sačuvati u bazi podataka svakog pacijenta.

Dermoskopija može pomoći u dijagnostikovanju atipičnih nevusa, plavih nevusa, seboroičnih keratoza, pigmentnog bazocelularnog karcinoma, hemangioma, parazitoza i drugih promena na koži kao i kožnim derivatima (dlaka i nokti).

 

 

 

 

Predviđeno je i osavremenjivanje opreme nabavkom uređaja za terapiju radiotalasima (elektrohirurška procedura), elektroforezu i dijamantsku dermoabraziju.

 

U cilju unapređenja kvaliteta rada redovno se prate stručna desavanja i najnovija dostignuća kroz KME (kontinuirane medicinske edukacije), seminare, sipmpozijume i stručne sastanke.

Stručni razvoj bi trebao da se odvija i u pravcu stalnog stremljenja za objektivnim dijagnostičkim postupcima u radu - WOOD lampa za dijagnostikovanje gljivičnih oboljenja na koži i glavi - nezamenljiva i u praćenju terapijskog efekta antimikoticima, relativno čest problem u dečijoj populaciji, kao i direktan mikroskopski pregled kože, dlake i nokta na prisustvo gljivičnih elemenata.

 
Baner
Baner
Baner

RFZO - dokumenta

Baner

Uvođenje bolničkog informacionog sistema finansirala je Evropska unija kroz projekat EU-IHIS

Ko je online

Imamo 34 gostiju na mreži

Brojač poseta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas961
mod_vvisit_counterJuče825
mod_vvisit_counterOve nedelje961
mod_vvisit_counterOvog meseca27532
Baner
Baner