Odeljenje za produženo lečenje i negu PDF Štampa El. pošta
subota, 28 februar 2009 16:48

Odeljenje za produženo lečenje i negu bolesnika počelo je sa radom 2010. godine kao deo internističkog sektora opšte bolnice Prokuplje.

Prepoznavši značaj i potrebu za postojanje odeljenja koje se bavi poslovima nege bolesnika kod kojih je dijagnostika i lečenje završeno, rukovodstvo bolnice je okupilo novu ekipu mladih medicinskih sestara i tehničara. Ova najmlađa bolnička služba ima u proseku i najmlađi sestrinski kadar.

 

Najveći broj pacijenata ovog odeljenja čini najstarija populacija. Sadržina rada odeljenja je dominantno vezana za posao medicinske sestre u smislu nege bolesnika, kao i palijativno lečenje. Ovde se zbrinjavaju pacijenti kod kojih je završena dijagnostika i jasno određen terapijski pristup. Tu se između ostalih primaju pacijenti u terminalnom stadijumu bolesti da bi im se olakšale tegobe, ali i da se porodično okruženje bolesnika delimično rastereti i zaštiti od stresa.

Primaju se i pacijenti najstarijeg životnog doba koji su bespomoćni da bi brinuli sami o sebi, sa ciljem da članovi porodice koji stalno o njima brinu mogu otići na odmor ili završiti neku svoju obavezu. Najveći deo usluga je pokriven zdravstvenim osiguranjem, a manji deo čine i komercijalne usluge.

 

 

Palijativno zbrinjavanje bolesnika

 

Pri Odeljenju za produženo lečenje i negu formirana je Jedinica za palijativno zbrinjavanje bolesnika.

Palijativno zbrinjavanje je koncept aktivne i sveobuhvatne brige o pacijentu koji boluje od teške i neizlečive bolesti a koji, pored kontrole simptoma bolesti, podrazumeva i pružanje psihološke, socijalne i duhovne podrške pacijentima i njihovim porodicama.

Palijativno zbrinjavanje omogućava ostvarivanje boljeg kvaliteta života koliko je to moguće u datim okolnostima, ono "ne dodaje dane životu već dodaje život danima".

Prema Strategiji za palijativno zbrinjavanje Ministarstva zdravlja za novoformiranu jedinicu opredeljene su četiri postelje.

 Prokupačka bolnica obuhvaćena je Projektom Evropske Unije “Razvoj službi za palijativno zbrinjavanje u Republici Srbiji”, zahvaljujući kome je donirana oprema u vidu bolesničkih kreveta, antidekubitalnih dušeka i mušema, invalidskih kolica, šetalica, hidrauličnog lifta za podizanje pacijenata, sukcionog aspiratora i koncentartora kiseonika.

Jedinica za palijativno zbrinjavanje je prilagođena potrebama takvih pacijenata, a članovima porodice nisu ograničene posete, odnosno mogu da ih posete kad god požele i ostanu s njima koliko hoće. Procenu kada će najteži pacijenti biti zbrinuti u ovim jedinicama donosi tim lekara za palijativno zbrinjavanje.

U Srbiji godišnje premine oko 20.000 ljudi obolelih od kancera, pri čemu više od 12.000 tih pacijenata ne premine u bolnicama već u svojim kućama ili u privatnim domovima za negu lica i stoga su u velikoj potrebi za palijativnim zbrinjavanjem.

Jedinicu za palijativno zbrinjavanje bolesnika posetio je i Patrijarh srpski Irinej, na Prokopovdan 2011. godine.

 
 
Baner
Baner
Baner

RFZO - dokumenta

Baner

Uvođenje bolničkog informacionog sistema finansirala je Evropska unija kroz projekat EU-IHIS

Ko je online

Imamo 26 gostiju na mreži

Brojač poseta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas375
mod_vvisit_counterJuče1262
mod_vvisit_counterOve nedelje1637
mod_vvisit_counterOvog meseca17371
Baner
Baner