"Blic fondacija" poklonila porodilištu u Prokuplju aparat za skrining sluha‏ PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 25 april 2016 00:00

Porodilište Opšte bolnice ”Dr Aleksa Savić” u Prokuplju dobilo je aparat za skrining sluha kod novorođenčadi, poklon "Blic fondacije". Svakoj bebi po rođenju biće proveren sluh I u našem porodilištu. Testiranje sluha ovim malim, automatizovanim aparatom je veoma jednostavno, sprovodi se dok beba spava I traje svega nekoliko sekundi.

Nakon Niša, Valjeva i Vršca, porodilište u Prokuplju je četvrto po redu koje je u humanitarnoj akciji "Blic fondacije" - "Srce za decu" dobilo aparat za proveru sluha kod beba.

Ranim skriningom I blagovremenom intervencijom postiže se izlečenje I kod težeg oštećenja sluha. Prema svetskoj statistici od hiljadu novorođenih bebica jedna do tri imaju problem sa sluhom.

Aparat za skrining sluha je u ime "Blic fondacije" Odseku za neonatologiju prokupačke bolnice uručila pop pevačica Jelena Tomašević, a ispred “Blic fondacije” urednik Velimir Perović.

Šef Odseka neonatologije u Prokuplju, dr Ivica Mladenović- pedijatar, neonatolog, zahvaljujući se na donaciji, istakao je da će od danas svakoj bebi biti proveren sluh već u prvim danima po rođenju.

-Aparatom za skrining sluha kod novorođenčadi, pre svega, podići ćemo kvalitet zdravstvenih usluga na viši nivo, kada je u pitanju naša zdravstvena ustanova. Ovim aparatom će se sada odmah po rođenju raditi provera sluha, čime se omogućava rano otkrivanje oštećenja sluha , a što će pomoći u pravovremenom postavljanju dijagnoze i oporavku bebe sa oštećenim sluhom – rekao je dr Mladenović.

Na značaj ovog aparata ukazala je dr Snježana Arsić, direktor Opšte bolnice ”Dr Aleksa Savić”.

– Zahvaljujem se Blic fondaciji što je prepoznala neophodnost jednog ovakvog aparata u svim zdravstvenim ustanovama sekundarnog tipa. Zahvaljujući ovoj donaciji, sva deca u narednom periodu rođena u našem porodilištu proći će proveru i skrining sluha.

Nakon zvaničnog uručenja aparata, urađen je I prvi skrining sluha u prokupačkom porodilištu.

Porodilište u Prokuplju pokriva sve četiri opštine Topličkog okruga, Prokuplje, Blace, Kuršumlju i Žitorađe. Do početka devedesetih godina, godišnje se u ovom porodilištu rađalo u proseku oko 1.500 beba. Poslednjih desetak godina, broj novorođenih beba se smanjio i kreće se oko 700.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
Baner
Baner
Baner

RFZO - dokumenta

Baner

Uvođenje bolničkog informacionog sistema finansirala je Evropska unija kroz projekat EU-IHIS

Ko je online

Imamo 46 gostiju na mreži

Brojač poseta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1141
mod_vvisit_counterJuče1473
mod_vvisit_counterOve nedelje4826
mod_vvisit_counterOvog meseca31782
Baner
Baner