Saradnja Opšte bolnice i Doma zdravlja u Prokuplju u realizovanju mamografskih pregleda u okviru sprovođenja Nacionalnog organizovanog skrininga raka dojke‏ PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 23 februar 2015 07:16

U toku je sprovođenje Nacionalnog programa organizovanog skrininga raka dojke. Dom zdravlja u Prokuplju je jedan od Domova zdravlja u Srbiji koji su uključeni u ovaj program. Saradnjom Doma zdravlja i Opšte bolnice „Dr Aleksa Savić“ u Prokuplju  omogućeno je realizovanje ovog programa i kod nas.

Organizovani skrining podrazumeva masovno pozivanje ciljne populacije na testiranje. Skrining testovi se primenjuju u cilju ranog otkrivanja bolesti i podrazumevaju pregled na izgled zdravih osoba, bez simptoma i znakova bolesti , u cilju ranog detektovanja do tada ne otkrivene bolesti. Za rano otkrivanje raka dojke koristi se pregled mamografija.  Mamografija predstavlja rentgenski snimak obe dojke . Doze zračenja koje se upotrebljavaju pri mamografskom  pregledu su male i neškodljive. Lekar radiolog tumači rezultate mamografskog snimka. Proces skrininga se završava negativnim nalazom mamografskog snimka, odnosno nakon dopunskih procedura-negativnim ultrazvučnim pregledom dojki i negativnim ciljanim mamografskim snimkom, ukoliko je mamografski nalaz bio pozitivan. Po preporuci radiologa izabrani ginekolog daje pacijentkinji smernice o daljem lečenju u skladu sa Vodičem dobre kliničke prakse za dijagnostikovanje i lečenje karcinoma dojke.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“ iz 2012.godine Srbija je na 18.mestu u Evropi po obolevanju od raka, a na drugom  mestu po smrtnosti. Karcinom dojke je treći vodeći uzrok smrtnosti među ženama starijim od 45 godina. Više od 2000 žena svake godine izgubi bitku sa ovom bolešću.

U skriningu raka dojke ciljna populacija su žene starosne dobi od 50-69 godina.

U Opštoj bolnici „Dr Aleksa Savić“ mamografski pregledi će se obavljati svakodnevno, besplatno. Dovoljno je da se pacijentkinja koja pripada ciljnoj populaciji javi izabranom ginekologu u Domu zdravlja koji će je uputiti na mamografski pregled. Na teritoriji opštine Prokuplje ciljna grupa broji oko 2800 žena. Ali besplatni mamografski pregledi će se sprovoditi i kod pacijentkinja iz celog Topličkog okruga. Zainteresovane sugrađanke ne moraju da čekaju poziv iz Doma zdravlja, koji će u ovoj akciji pacijentkinjama stizati na kućnu adresu, već se mogu i bez toga javiti u Službu za radiološku i utrazvučnu dijagnostiku Opšte bolnice u Prokuplju. Plan nam je da na mamografski pregled motivišemo što veći broj sugrađanki, a odgovarajuća medijska podrška lokalnih medija omogućiće da naš apel brže i lakše stigne do ciljne populacije.

Odazovi se na skrining kad te tvoj lekar pozove!

 

Ovo je samo jedan od vidova saradnje Doma zdravlja i Opšte bolnice u Prokuplju. Pored do sada oformljenih specijalističkih ambulanti u Domu zdravlja, u planu je i preseljenje ambulante za kožne bolesti. Na ovaj način je pacijentima u znatnoj meri  olakšano obavljanje  potrebnih  specijalističkih pregleda.

 
Baner
Baner
Baner

RFZO - dokumenta

Baner

Uvođenje bolničkog informacionog sistema finansirala je Evropska unija kroz projekat EU-IHIS

Ko je online

Imamo 92 gostiju na mreži

Brojač poseta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas145
mod_vvisit_counterJuče871
mod_vvisit_counterOve nedelje1016
mod_vvisit_counterOvog meseca14760
Baner
Baner