40 godina od osnivanja Službe fizikalne medicine i rehabilitacije PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 04 decembar 2014 10:57
Ove godine Služba fizikalne medicine i rehabilitacije obeležava 40 godina od osnivanja. Odlukom Ministarstva zdravlja, fonda invalidskog i penzionog osiguranja i odlukom saveta Medicinskog centra u Prokuplju, 13.05.1974.godine ova služba je počela sa radom.
Prvi načelnik Službe fizikalne medicine i rehabilitacije bio je dr Đorđe Stanković, zatim dr Smilja Đelić, dr Seka Menković, u vise navrata dr Dragan Jovanović i sada, dr Suzana Bačević.
Služba već ima tradiciju dugu 40 godina. U tom periodu pratila je dostignuća i trendove u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji i učestvovala na brojnim simpozijumima i kongresima fizijatara, fizioterapeuta i reumatologa sa svojim stručnim radovima. U isto vreme organizovali smo i edukativne kurseve i predavanja u okviru kontinuirane medicinske edukacije na kojima su prisustvovali lekari i terapeuti i iz susednih regiona, što službi daje reference značajne institucije sa kvalitetom i tradicijom.
Godišnje se u službi obavi 8 do 10 hiljada pregleda i 13 do 16 hiljada usluga iz domena primarne zdravstvene zaštite i rane rehabilitacije, i domena sekundarne zdravstvene zaštite.
Jedna je od retkih službi u Srbiji koja ima veliki repertoar usluga: fototerapija, termoterapija, kineziterapija i hidroterapija u terapijskom bazenu, kadama , kupkama i ugljendioksidnim kupkama, elektroterapija sa modalitetima galvanske struje, laserom i ultrazvukom i magnetnim poljem.
Služba obavlja i sistematske preglede dece pretškolskog i školskog uzrasta. Efikasno je organizovana za pružanje usluga iz svog domena od pregleda, same terapije i davanja mišljenja o radnoj sposobnosti za potrebe lekarskih komisija i invalidskih komisija.
Ovo sve se postiže praćenjem propisa i pravilnika, uvek poštujući principe timskog rada, ali sa individualnim pristupom svakom pacijentu. Razvija saradnju sa ostalim službama u okviru bolnice, Doma zdravlja, Zavoda za zdravstveno osiguranje a i sa ustanovama na tercijarnom nivou gde uživa zavidan renome.
Autor teksta, dr Suzana Bačević, načelnik Službe za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju
 
Baner
Baner
Baner

RFZO - dokumenta

Baner

Uvođenje bolničkog informacionog sistema finansirala je Evropska unija kroz projekat EU-IHIS

Ko je online

Imamo 17 gostiju na mreži

Brojač poseta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas315
mod_vvisit_counterJuče1551
mod_vvisit_counterOve nedelje2868
mod_vvisit_counterOvog meseca24038
Baner
Baner