Bolnica dobila kolonoskop - donacija EU PDF Štampa El. pošta
petak, 28 novembar 2014 06:23

U okviru Nacionalnog programa borbe protiv malignih bolesti Opšta bolnica "Dr Aleksa Savić" u Prokuplju je dobila savremeni video kolonoskop čiji je proizvođač Olimpus. Aparat je donirala Evropska unija  i vrednost donacije je oko 39 000 eura.

Obzirom da su maligne bolesti debelog creva u ekspanziji i da je prema statističkim podacima kolorektalni karcinom treći vodeći uzrok smrtnosti u svetu jasan je značaj ovog savremenog aparata. Rak debelog creva spada u izlečive bolesti ako se otkrije u ranoj fazi a upravo to je i svrha pregleda kolonoskopom - pravovremeno, precizno i pouzdano uočiti svaku suspektnu promenu i uraditi biopsiju iste radi pravovremenog postavljanja dijagnoze i adekvatnog lečenja pacijenta.
Kolonoskopija se u našoj ustanovi primenjuje od 2001.godine. Godišnje se obavi oko 200 pregleda, a zahvaljujući novom aparatu broj ispitanih pacijenata će biti veći.
Aparat se nalazi u endoskopskom kabinetu, a preglede obavljaju lekari specijalisti hirurgije i lekar gastroenterolog.
 
Baner
Baner
Baner

RFZO - dokumenta

Baner

Uvođenje bolničkog informacionog sistema finansirala je Evropska unija kroz projekat EU-IHIS

Ko je online

Imamo 31 gostiju na mreži

Brojač poseta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas634
mod_vvisit_counterJuče1594
mod_vvisit_counterOve nedelje5913
mod_vvisit_counterOvog meseca32869
Baner
Baner